Resposta del govern a la denúncia del sindicat d’UGT i la polèmica per la protecció de dades

Imatge

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Sadurní vol fer públic el següent comunicat per aclarir algunes qüestions davant les informacions aparegudes al voltant d’una presumpta vulneració de la normativa de l’Agència de Protecció de Dades. La denúncia presentada per part del sindicat UGT conté, al parer del departament jurídic de l’Ajuntament, un important nombre de falsedats i incerteses i està mancada de rigor, fet que ha suposat que, de les 25 imputacions realitzades per UGT, només dues hagin estat recollides per l’autoritat catalana de protecció de dades.
 
Una de les dues irregularitats admeses a tràmit ja està del tot solucionada per part de l’Ajuntament i en breu s’implantaran mesures de seguretat a alguns armaris de l’Ajuntament, tot i que la manca d’aquests elements mai ha posat en risc cap dada personal dels veïns de Sant Sadurní. Aquesta situació feia anys que existia i fins ara mai els sindicats no ho havien denunciat. L’alcaldessa de Sant Sadurní, Susanna Mérida, vol manifestar el seu malestar ja que la denúncia per part del sindicat s’ha produït després que el govern prengués mesures i amonestés a alguns treballadors per fer un mal ús de la informació interna de l’administració. Segons Mérida, el govern de Sant Sadurní vetlla pel compliment de les normatives i legislació en matèria de protecció de dades i amb aquest compromís s’ha vist en l’obligació d’amonestar a dos representants sindicals i obrir un expedient disciplinari a un altre treballador per un presumpte mal ús de les dades que gestionava.

L’equip de govern lamenta la desinformació i alarma generada en la ciutadania per UGT respecte a una qüestió tan greu com el compliment de la LOPD per part d’aquesta administració i estudiarà si les acusacions públiques realitzades pels representants dels treballadors poden ser objecte de denúncia, en defensa dels interessos municipals.

Relació de fets

Al febrer de 2013 les delegades sindicals d’UGT a l’Ajuntament van facilitar al consistori diverses proves en relació a la gestió d’informació no autoritzada sobre qüestions municipals. Iniciada la corresponent investigació, es va detectar que el traspàs i filtració d’informació interna el realitzava presumptament una funcionària, vinculada a UGT. Es donava l’agreujant que aquesta treballadora municipal era precisament l’encarregada dels assumptes vinculats a la protecció de dades a l’Ajuntament.
 
Al maig de 2013 l’Ajuntament va obrir un expedient sancionador a la funcionària per aquestes faltes considerades greus. A principis de juliol de l’any passat l’Ajuntament va detectar novament que una delegada sindical d’UGT trencava el seu deure de sigil i donava a conèixer dades personals d’una altra funcionària, que havia conegut per la seva condició de delegada. L’Ajuntament va amonestar a la delegada sindical per aquesta conducta inadequada.
 
Dies desprès, concretament el dia 31 de juliol, el sindicat UGT presenta davant l’Autoritat Catalana de Protecció de dades una denúncia contra l’Ajuntament de Sant Sadurní pel que consideren greus incompliments de la seguretat en la protecció de dades a la Corporació. La denúncia conté afirmacions falses i incertes, com ara que el manual d’usuari de protecció de dades no és accessible, que no s’ha realitzat formació, que les dependències municipals resten obertes tot el dia i que l’accés és lliure, que es pot accedir lliurement a la sala de servidors, que hi accedeix personal aliè a l’Ajuntament, que no hi ha un responsable de seguretat designat, entre d’altres que l’Autoritat ha desestimat.
 
A la vista de la denúncia, l’Autoritat decideix obrir una fase d’informació prèvia i el dia 16 d’octubre dues persones de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades es van personar a l’Ajuntament per realitzar una inspecció. D’aquesta actuació ha resultat l’admissió de dos dels 25 temes plantejats a la denúncia presentada pel sindicat d’UGT.
 
El 21 de gener l’Ajuntament rep la comunicació de l’acord d’obertura d’un expedient i el corresponent plec de càrrecs, en què s’imputa el fet que hi ha alguna documentació municipal que pot contenir dades personals que s’arxiva en armaris sense els mecanismes necessaris que obstaculitzin l’obertura. També es constata que el document que signen les empreses contractades per l’Ajuntament pel manteniment de programaris ha de contenir, a més de les mesures que l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia té signats amb els seus proveïdors, les mesures de seguretat que han d’aplicar les empreses esmentades. Aquesta darrera qüestió està del tot solucionada.

L’Ajuntament, dins del termini atorgat per l’Autoritat, ha presentat al·legacions al contingut del plec de càrrec, i ha presentat també tota la documentació complementària requerida. En aquestes al·legacions el consistori reitera que L’Ajuntament compleix amb la legislació sobre dades de caràcter personal, atès que compleix amb els principis de protecció de dades: consentiment, informació, qualitat, finalitat i secret. També ha declarat els corresponents fitxers a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i ha elaborat el preceptiu Document de Seguretat, previst pel reglament de desplegament de la LOPD. 

L’Ajuntament espera la decisió que haurà de prendre la persona instructora de l’expedient, i confia en que, amb les al·legacions formulades i la documentació aportada, s’acordi per aquesta l’arxiu de l’expedient.

Sobre la denúncia del Sindicato Profesional de Policías Municipales
 
El 4 de novembre de 2013 la secció sindical del SPPM, va presentar denúncia davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, contra l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, pel que consideren incompliment en matèria de protecció de dades. En concret, la denúncia es refereix a la ubicació de la centraleta de l’emissora de la policia local, així com al fet que les persones que utilitzen la centraleta de l’emissora no són agents de la policia, sinó telefonistes/recepcionistes i personal administratiu.
Davant la denúncia rebuda, l’Autoritat va demanar obrir una fase d’informació prèvia, i va demanar a l’Ajuntament que informés sobre la ubicació de la centraleta de l’emissora, els mecanismes implantats per protegir les dades i justificació sobre les persones que se n’encarreguen. L’Ajuntament va trametre a l’Autoritat un informe elaborat pel cap de la Policia Local, contestant les qüestions plantejades per l’Autoritat. A l’informe s’indica que les dades que fan objecte a persones no es donen per l’emissora, sinó per mitjà dels telèfons mòbils.
 
A la vista de la informació facilitada per l’Ajuntament, l’Autoritat va considerar convenient l’obertura d’un expedient sancionador, en relació únicament el fet denunciat de la ubicació de la centraleta, que es va concretar en el corresponent plec de condicions.
 
Dins del termini atorgat, l’Ajuntament va formular al·legacions al plec de càrrec. En aquestes al·legacions, l’Ajuntament defensa que compleix amb la legislació sobre dades de caràcter personal, atès que compleix amb els principis de protecció de dades.  L’Ajuntament, tot i entendre que no ha vulnerat el deure de secret, ha adoptat mesures de millora del compliment de la LOPD per evitar qualsevol possible infracció en relació als fets imputats.

L’Ajuntament espera la decisió que haurà de prendre la persona instructora de l’expedient, i confia en que, amb les al·legacions formulades i la documentació aportada, s’acordi per aquesta l’arxiu de l’expedient. 

L’EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE SANT SADURNÍ

Anuncis
By radiosantsadurni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s